Ekonomi och giftemål

Bröllop ska givetvis associeras med romantik men det går inte att sticka under stolen med att det också kan innebära påfrestningar på ekonomin. Att gifta sig innebär dessutom en viss förändring när det gäller lagar som arvsrätt, giftorättsgods (makens tillgångar som man får till hälften vid bodelning) etc. Man har även ett ökat ansvar vad gäller den gemensamma ekonomin.

Under lång tid gav brudens föräldrar en hemgift till brudgummen som skulle verka som hjälp till det gemensamma boet, men denna sed har försvunnit i Sverige.

Att skriva äktenskapsförord

Vissa människor väljer att skriva äktenskapsförord vilket är ett avtal som är juridiskt bindande och ska registreras hos tingsrätten. Man gör det kanske för att man vill att vissa tillgångar eller egendom ska wedding-1164933_960_720stanna i släkten, eller för att man vill gardera sig om det skulle bli skilsmässa och vara säker på att den andre inte tar del av sådant som man har köpt eller byggt upp innan man träffades.

Det är alltså ett skriftligt avtal där det står vem som äger vad i äktenskapet och att man vid skilsmässa eller om den ena maken avlider, inte har rätt till den andres tillgångar eller egendom. Där bestäms helt enkelt vad som ska betecknas som enskild egendom respektive giftorättsgods.

Många skriver också äktenskapsord för att skydda eventuella särkullsbarn.

Bröllop och ekonomi

I en del andra länder anses det fortfarande som en tradition att brudens föräldrar står för kalaset, men i Sverige har även det försvunnit mer och mer. Idag arbetar ju de flesta och kan bidra med egna pengar.

Vad beträffar tärnornas klänningar, skall även dessa bekostas av de som står för bröllopet, om bruden har särskilda krav och vill att tärnorna ska ha specifika eller matchande klänningar, förstås.

Några ekonomiska tips

  • Bjud inte fler än vad ni har råd med.
  • Se över era kontakter. Kanske känner ni en fotograf, en sömmerska eller någon med perfekt lokal som ni kan hyra billigare eller rent av låna.
  • Blommor och växter behöver inte nödvändigtvis köpas. De finns också gratis i naturen.
  • För att skära ned på personalkostnader kan ni ha buffé istället för bordsservering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *