Olika uppgifter för olika titlar

Det finns många olika ord och titlar att hålla reda på i samband med bröllop. Själva ordet “bröllop” kommer faktiskt från det gamla ordet “brudlopp”, som innflowers-in-wooden-box-wedding-centerpiece-with-mr-and-mrsebar färden från brudens hem, hem till brudgummens, efter vigseln. På den tiden gifte man sig nämligen inte i kyrkan utan i brudens föräldrahem.

Beroende på om du är bestman, brudtärna eller del av värdparet, så har du traditionsenligt, vissa uppgifter som förväntas av dig, om inget annat är bestämt förstås. Det kan vara intressant att veta vad människorna som ska bära dessa olika titlar, bör göra på ett bröllop enligt svensk sed.

Bestman eller marskalk

Marskalken eller “bestman” som det heter på engelska brukar ansvara för ringarna och planera svensexan för brudgummen. Det är ofta personen som står närmast brudgummen och är kanske en släkting eller nära vän, precis som tärnorna eller tärnan står nära bruden och planerar hennes möhippa. Det finns också något som heter kyrkomarskalk. Det kan vara samma person som agerar bestman och han brukar hjälpa folk tillrätta i kyrkan när gästerna anländer.

Toastmaster

Om ni har hört denna benämning förut, men inte riktigt klurat ut vad det betyder, kommer här nu en förklaring. En toastmaster eller toastmadame ansvarar för hur ordningen av talen ser ut som ska hållas av olika personer under festen, och han/hon brukar också se till att serveringen av maten samordnas med rätt tal.

Värdparet

Förr i tiden var det brudens föräldrar som var värdparet på ett bröllop, dvs hade ansvaret för allt och betalade dessutom hela kalaset. Idag är det annorlunda och man kan välja vilka man vill som värdpar trots att de kanske inte betalar för allt. Idag delar ju många på kostnaderna. Dock är det av tradition, värdparet som välkomnar gästerna och håller första välkomsttalet och det är även de som ska se till att allt flyter som det ska.

Brudnäbbarna

De flesta har väl lagt märke till de söta, små barnen som går framför brudparet, ända fram till altaret vid vigseln. De kallas för brudnäbbar och har en symbolik. Man ska tänka på brudparets framtida barn när man ser dem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *