Utländska bröllopstraditioner

Eftersom världen blir mindre, och många idag gifter sig med någon av annan härkomst, kommer här lite fakta om utländska traditioner vid bröllop som man kanske vill inkludera helt eller delvis på sitt eget bröllop.

Amerikanska bröllopsseder

I USA är bröllop något otroligt stort och människor kan spendera massor av pengar på det.

Dekorationerna är ofta många och stora med mycket blommor och gästerna kan vara många.

Som i många andra länder har bruden ofta “något gammalt, något nytt, något lånat och något blått” enligt traditionen och på festen brukar brudgummen twedding-1404640_960_720a av strumpebandet som bruden har på sig, med tänderna och sedan kasta det till männen, precis som bruden kastar buketten till kvinnorna för att se vem som fångar den och på så sätt blir nästa brud. Istället för att kasta ris, blåser många numera såpbubblor på brudparet. Bruden och brudgummen brukar också mata varandra med tårtan.

Judiska bröllopsseder

Vigseln tar normalt sett plats under ett fyrkantigt tygstycke som symboliserar brudparets nya hem. För övrigt ska minst 10 judiska män över 13 år närvara, enligt den judiska traditionen. Alla män bär också den vita huvudbonaden, kallad kippa. Vid vigseln går bruden runt sin make sju gånger innan man anses gifta, eftersom världen enligt tron skapades på sju dagar. En symbol för parets uppbyggnad av sitt eget äktenskap. Efter vigseln krossar brudgummen ett glas med högra foten till minne av templens förstörelse.

Muslimska bröllopsseder

Muslimska bröllop kan pågå under flera dagar och bruden kan ha flera bröllopsklänningar.

Mycket mat och godsaker serveras med undantag från alkohol.

En rolig sak är att efter vigseln gäller det för bruden och brudgummen att bli den första att sätta foten ovanför den andres, när man går ut genom dörren. Det visar vem som får makten i äktenskapet.

I Turkiet brukar de kvinnliga gästerna skriva sina namn på brudens sulor och det namn som suddas ut mest under festen, är namnet på nästa blivande brud.

Katolska bröllopsseder

Några månader före ett katolskt bröllop går brudparet i en slags skola för att veta mer om vad giftermålet innebär och vad som förväntas av en.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *